Wilhelm Seippel

Fabrikanten


Chronologie van de firma Wilhelm Seippel. (oudste mijnlampenfabrikant van Duitsland)

1832

In Spenge bij Herford wordt Wilhelm Seippel geboren.

Amalie en Wilhelm Seippel

1858

Onderneming wordt opgericht in Bochum. Hij opent in eerste instantie een ijzerwarenhandel. Hierna vervaardigt zijn bedrijf ijzerwaren en machines, maar snel verlegd hij zijn werkgebied naar het vervaardigen van open olielampen voor de ertsmijnbouw en veiligheidslampen voor de kolenmijnbouw. Hierdoor is Seippel de oudste Duitse lampenfabrikant, die al snel voorrang gaf aan de productie van veiligheidslampen t.b.v. de mijnbouw. Buiten dat hij erg succesvol was, is van Wilhelm Seippel weinig bekend. Hij leverde mijnlampen aan alle kolenproducerende landen in de wereld en werd geëerd en gewaardeerd in Bochum.

Tekst D.R.P. 44776 volgt...

Seippel met ontsteker met het opschrift: D.R.P. 44776

1901

Doordat zijn productie behoorlijk steeg, wordt er enkele jaren voor zijn dood, een nieuwe fabriek gebouwd, tegenwoordig bekend als "oude fabriek" ("alte Fabrik").

Seippel Type Nr. 1 (Links en Boven) werd sinds 1860 gefabriceerd. De lamp heeft eventueel een zeefring ten behoeve van het model met onderste luchttoevoer. Hieronder (Rechts) een Type Nr. 1 van rond 1900.

 

1906

Wilhelm Seippel sterft. Na de dood van zijn vader neemt Robert Seippel de leiding over en doet dit tot 1919.


Hiernaast de oudste bekende stempel van de firma Seippel.
Ca. 1880 - 1890.

 

Rechts de firmastempel die gebruikt werd tussen Ca. 1890 en 1910.

 

Rechts een firmastempel die aangetroffen is op een olielamp, gebouwd rond 1903.

Foto's rechts: Martin Zürn; "Ausarbeitung über die Firma Wilhelm Seippel Gruben und Sicherheitslampen- Maschinen Fabrik und ihre Gruben-Sicherheitslampen" uit 2015.

1919

Het bedrijf gaat over in een GmbH en gaat een verbintenis met CEAG (Concordia Elektrizitäts A.G.) aan. De firma produceert tal van olielampen, "Froschlampen" en veiligheidslampen, maar komt maar met één model van een acetyleenlamp op de markt, hoewel Seippel met talrijke acetyleenlampen, die bij de firma's Hesse en Friemann & Wolf geproduceerd werden, handelde.

 

 

 

Het bekende firmateken "de Gnoom-koempel" ofwel het "Seippelmannetje" draagt een veiligheidslamp in zijn hand. (zie afbeelding hierboven)


Seippel Type Nr. 9

Seippel Type Nr. 9

Seippel Type Nr. 9a

Seippel Type Nr. 9a

Seippel Type Nr. 11

Seippel Type Nr. 12

Seippel Type 1910

Seippel Type 1917

Seippel Type I Ondertoevoer

Seippel Type II Ondertoevoer

Seippel Type Z.L. 630A

Seippel Type Z.L. 780A

Reacties zijn gesloten.