Val Saint Lambert

Glasfabrikanten


 

Val St. Lambert, Luik

Glasfabriek Val-St-Lambert in 1926

In juni 1826 stijgt er rook op uit de cisterciënzerabdij in Seraing bij Luik: de eerste oven van de kristalfabriek Val Saint Lambert is aangestoken. Al snel groeit Val Saint Lambert uit tot het epicentrum van de Belgische kristalindustrie. Alle voorwaarden voor een succesvolle industrie zijn dan ook aanwezig: de nabijheid van de Maas, een steenkoolrijke streek, een spoornetwerk en zelfs de enorme kloosterruimtes die perfect geschikt zijn voor artistieke en artisanale activiteiten op grote schaal.

Eind 19e eeuw breken gouden tijden aan voor Val Saint Lambert. De site rond de voormalige abdij is uitgegroeid tot een indrukwekkend dorp: ruim 180 arbeiderswoningen inclusief tuintjes, een school, een winkel en zelfs een ziekenhuis. In de kristalfabrieken, intussen wereldwijd bekend, vervaardigen zo’n 5.000 medewerkers elke dag 120.000 unieke kristalcreaties.

Sinds de opkomst van de steenkoolindustrie in West Europa en dus ook de vervaardiging van de nodige veiligheidslampen, heeft de kristalfabriek Val Saint Lambert zich sinds het einde van de 19e eeuw ook bezig gehouden met het vervaardigen van veilige mijnlampglaasjes.

Hiernaast enkele voorbeelden van mijnlampenglaasjes vervaardigd in de fabriek van Val St-Lambert, gebruikt in de Belgische mijnlampen.

Mijnlampenglas Val Saint Lambert ca. 1889
Mijnlampenglas Val Saint Lambert ca. 1900
Mijnlampenglas Val Saint Lambert ca. 1920

Reacties zijn gesloten.