Blacet Cadet & Marmorat

Fabrikanten


Blacet in Saint-Etienne

Toen hij in 1800 trouwde, was Noël Blacet nog cabarethouder van zijn vader in Lyon. In 1801, bij de geboorte van zijn zoon Thomas, was hij een kopersmelter. In 1802 wordt Antoine (toekomstige Antoine Ainé) geboren en in 1806 Mathieu Cadet.

Pierrette werd geboren op 30 juni 1807 in Lyon, maar stierf op 4 oktober 1809 in Saint-Etienne. Noël Blacet vestigde zich tussen deze twee data in Saint-Etienne.

 

Op 5 april 1859 diende “Blacet fils cadet (Mathieu) een patent in voor verbeteringen aan de zogenaamde veiligheids- of Davy mijnwerkerslamp.

Mathieu Blacet stierf in 1861. Marie Boyer leidde toen het bedrijf onder de titel "VVE BLACET FILS CADET SUCR. DE BLACET PERE”, Gelegen aan de Rue de Lyon nr. 7.

Op 15 december 1873 dienden Blacet (weduwe) en zoon Noël Blacet octrooi in voor de vervaardiging uit één stuk en zonder solderen van de schaal van de gewone mijnwerkerslamp, een ravelamp genaamd.

In 1877 was Blacet Hippolyte een kopersmelterij.

In 1877 werd Noël Blacet eigenaar van het bedrijf aan de Rue de Lyon nr. 7. Hij stierf in 1884. Toenmalige loco-burgemeester Victor Duchamp zorgde ervoor dat er een straat naar hem genoemd werd.

Op 1 oktober 1896 richt de dochter van het echtpaar Béraud-Blacet, Marie-Claudine Béraud en haar echtgenoot Louis-Mathieu Marmorat het bedrijf "BERAUD-BLACET & MARMORAT" op. Het bedrijf verkoopt kranen, pompapparatuur en vervaardigt veiligheidslampen voor mijnwerkers, evenals kerkklokken in alle soorten en maten.

Het bedrijf Beraud-Blacet en Marmorat werd ontbonden bij het overlijden van de heer Béraud in 1898 (schoonvader van Marmorat).

Marmorat ging alleen verder tot de sluiting van het bedrijf in 1933.

Foto's hierboven: Karl Heupel.

Reacties zijn gesloten.