Santini

Fabrikanten


 

Gebroeders Santini, Ferrara

Santini was een gerenommeerd bedrijf, dat in Italië marktleider was in de productie van mijnlampen en produceerde in haar bestaan, naar schatting enkele honderdduizenden exemplaren.

De geschiedenis van Santini begint in 1859, als Orfeo Santini te werk wordt gesteld in een kleine werkplaats in Bondeno (FE), waar hij onder andere tinnen en koperen onderdelen vervaardigt, met name voor de fabricage van messing olielampen.

Door de oorlog met Oostenrijk in 1866 werden veel mannen door het leger opgeroepen, of trokken vrijwillig ten strijde, waardoor het bedrijf de nodige mankracht miste. In 1872 keerde de manschappen terug en was het bedrijf weer op volle sterkte.

Carbidlampen (Acetyleenlampen)

In 1879 verhuist de onderneming naar Ferrara. In 1886 ging het bedrijf over op de zonen; Silvio, Umberto en Paolo, die het bedrijf lieten uitgroeien tot een grote onderneming. In 1900 werd er een nieuwe moderne uitbreiding gerealiseerd aan de rand van de plaats Ferrara.

In 1892 ontdekte Thomas Willson een manier om calciumcarbide en acetyleen te produceren door een chemische reactie van water op carbid. Acetyleen is een niet-natuurlijk gas dat met een zeer intens heldere vlam brandt.

Hierboven een zeer zeldzame acetyleen-veiligheidslamp van de fabrikant Fratelli Santini. Het reservoir van de lamp is geklonken en de watertoevoer is lastig te bereiken. De gehele constructie werkt uiterst ingewikkeld. Dit is waarschijnlijk de reden dat de lamp geen groot succes werd en de geproduceerde aantallen laag bleven. Er bestaan 2 versies van deze lamp. De afgebeelde lamp betreft de meest zeldzame. (Foto's: Marco Kiessler. Vielen Dank Marco! )

Santini Davy-lamp

Deze ontdekking werd onmiddellijk uitgebuit door de Amerikanen en de Duitsers, die de eerste acetyleenlampen in 1899 op de markt brachten. De gebroeders Santini waren de eersten die in Italië, onder de naam "Aquilas" acetyleenlampen vervaardigden. Men produceerde onder andere tafellampen, fietslampen, tunnellampen en ook mijnlampen.

De onderneming groeide sindsdien. In 1914 sterft Silvio Santini, maar zijn kinderen starten datzelfde jaar nog een fabriek voor de productie van carbidlampen. In 1944 liep de fabriek veel schade op bij een luchtbombardement, waarbij tweederde van de fabriek werd vernietigd. Toch wist Santini een nieuwe impuls aan de vervaardiging van carbidlampen te geven.

Na de Tweede Wereldoorlog, in 1945, kwam er een ware evolutie op gang in de verlichting. Elektriciteit werd uitgebreid en in de mijnbouw deed de draagbare acculamp zijn intrede. Ook was de buitenlandse concurrentie zo groot, dat Santini besefte dat de productie van carbidlampen op zijn retour was. Deze verandering werd het bedrijf noodlottig.

In 1964 ging het failliet. De onderneming startte door onder de naam Mechanische Algemene Ferrara (MGF). Zij produceerden hierna nog lampen onder de merknaam "Eagle", maar zijn definitief gesloten in 1970.

Reacties zijn gesloten.