Dominit

Fabrikanten


 

1921

De fabriek werd door de eigenaren van Hoppecke AG in Keulen, alsook Viktor Pawelecki en Gustav Dupuis, opgericht en werd een afdeling van de Explosievenfabriek Hoppecke (Sprengstoff-Fabriken Hoppecke), Keulen. De fabriek was belast met de vervanging van de (honderdduizenden) oude benzinelampen door elektrische verlichting.

Logo Dominit

Eerste Wereldoorlog

In de Eerste Wereldoorlog ontplofte een bom in de fabriek in Bremecketal. Na de oorlog mocht het werk echter niet meer worden hervat. In deze voormalige fabriek werd de mijnlampenfabriek gerealiseerd. De accu, een belangrijk onderdeel van de elektrische mijnlamp, werd reeds in de eigen fabrieken van Hoppecke AG geproduceerd. Het was in die tijd gebruikelijk dat mijnlampen aan een mijnbouwonderneming werden verhuurd en dat er een provisie werd verkregen per gewerkte dienst.

1922

Op 1 april 1925 werden de eerste 2000 mijnlampen geleverd en in 1925 betrof dit aantal reeds 30000.

1925

Inmiddels zijn er 30000 mijnlampen geleverd. Ook wordt de productie van kleine transformatoren opgeschroefd. Om dichter bij hun klanten uit de mijnindustrie te zijn, werd de firmazetel, alsook een deel van het bestuur, als zijnde "Dominitwerke AG" naar Dortmund verhuisd. Het administratiegebouw in de binnenstad wordt "Grävinghof" genoemd en bevindt zich aan de Hansastrasse.

1927

Accumulatorenfabrik AG Hagen neemt de fabriek van Dominit over en runt deze als haar dochteronderneming.

Foto rechts: Dominit accu-lamp

1939 Overgang naar een GmbH, namelijk naar Dominitwerke GmbH. De firmazetel bevindt zich op dat moment aan de Karlstrasse (huidige Kolpingstrasse), in de binnenstad van Dortmund.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd begonnen met de productie van krachtige transformatoren (1 MVA). De administratie wordt overgebracht van Dortmund naar Brilon.

Na de oorlog draagt de fabriek bij aan herstel en ontwikkeling van de Duitse economie en kreeg daarbij steun van het moederbedrijf, alsook van Günther Quandt, wiens zoon Herbert reeds enkele jaren voorzitter was in het bestuur van Dominit. De productie van hoogspanningscondensatoren neemt aanzienlijk toe.

1950

Vanaf 1950 worden condensatoren en elektrolytische condensator geproduceerd. Onder andere worden aan de Radio- en Televisie-industrie hoogspanningsvaste condensatoren geleverd. Naast mijnlampen produceert Dominit ook explosievrije- en niet-explosievrije lampen, zoals onder andere noodverlichting en automatische laders voor Nikkel-Cadmium accu's. Ook werden de eerste mijnlampen geproduceerd met een zogeheten fluorescerende spiraallamp (Leuchtstofflampe in Spiralform). Een plexiglas bescherming en een vernikkelde behuizing zorgde voor de nodige robuustheid.

1960

In Wulmeringhausen wordt een nevenfabriek opgericht onder de naam Trafo- und Gerätebau GmbH.

1975

Dominitwerke produceerde tot 1975 en had in de 60er jaren zo'n 1500 werknemers. Klantenadvies werd verzorgd vanuit 19 verschillende, eigen Verkoop- en Ingenieursbureaus, verdeeld over heel Duitsland. De fabriek wordt in 1975 opgeheven.

 

Links een zogeheten Dynamolamp. Deze lamp bevat een dynamo die middels een vleugelmoer wordt aangedreven. De dynamo levert op zijn beurt stroom aan een gloeidraadje boven de lont, dat de benzine in de lamp doet ontbranden. Dit type lamp was de laatste veiligheidslamp in productie van Dominit, rond 1950.

Reacties zijn gesloten.