Grubenlampenwerken Zwickau

Fabrikanten


 

De "Grubenlampenwerke Zwickau GLZ" na 1945

1946

De firmanaam Friemann & Wolf verdwijnt uit Zwickau. De fabriek wordt eigendom van de "Sowjetischen Staatlichen Aktiengesellschaft (SAG) Kabel". De nieuwe firmanaam luidt nu: "Grubenlampenfabrik Staatliche A.-G. der elektrotechnischen Industrie -Kabel- Zwickau i.Sa." In deze tijd wordt hoofdzakelijk oorlogsherstelwerk gedaan aan Rusland en Polen.

1947

In Zwickau wordt de 2.000.000ste benzineveiligheidslamp geproduceerd.

1949

Het bedrijf wordt van Grubenlampenfabrik in Grubenlampenwerk ombenoemd.

Logo "GLZ"

1952

De Sovjetunie geeft de fabriek terug aan (inmiddels) Oost-Duitsland. Ze gaat verder als Volks- eigener Betrieb VEB Grubenlampenwerke Zwickau GLZ. De connecties tot Friemann & Wolf in Duisburg gaan vrijwel verloren. De steeds groeiende productie neigt steeds meer in de richting van auto- en spoorwegaccu's.

1958

Einde van de acetyleenlampenproductie.

1960

Einde van de productie van benzineveiligheidslampen. Deze wordt voortgezet op de oorspronkelijke machines van Zwickau, echter nu in Polen bij de Firma Elekrometal Em in Ciezcyn (Teschen).

1964

De mijnlampenfabriek in Zwickau wordt de grootste producent van startaccu's in het COMECON-verband.

1984

100-jarig jubileum van de hoofdvestiging in Zwickau. De firmanaam wordt veranderd in Grubenlampen- und Akkumulatorenwerke Zwickau GAZ, omdat de mijnlampen nog maar 12% van de productie uitmaken.

1990

Vóór de devaluatie van de Ostmark worden nog een keer 200.000 mijnlampen geëxporteerd.

1991

Net zoals Friemann & Wolf GmbH in Duisburg 8 jaar daarvóór, gaat ook de fabriek in Zwickau over in de Varta-groep. De glans van een wereldfirma is hiermee definitief verdwenen.

Reacties zijn gesloten.