De Mueseler-lamp

De geschiedenis en ontwikkeling van de veiligheidslamp


 

Mathieu-Louis Mueseler (Luik, 22 februari 1799 - aldaar, 28 juli 1866) was een Belgisch ingenieur en uitvinder van een veiligheidslamp in de mijnbouw die zijn naam draagt. Reeds in 1783 zocht men op vraag van Société libre d'Émulation de Liège naar een veilige oplossing voor de problemen met het zo gevaarlijke mijngas, die voorkwamen in de mijnbouw.

Foto's:

  • Geheel links: Belgische olielamp met Mueseler schoorsteen.
  • Links: Mueseler schoorsteen en gaaskap.

Humphrey Davy ontwierp in 1815 al een een mijnlamp die aan alle kanten afgeschermd was met een gaas. Het meeste licht werd echter door dit gaas tegengehouden. In 1840 schreef de Académie royale des Sciences de Belgique een wedstrijd uit om het probleem van het explosiegevaar op te lossen.

Hier bood de lamp van ingenieur Mueseler de oplossing. Door zijn ontwerp, namelijk de Mueseler schoorsteen, dooft de mijnlamp als het luchtmengsel explosief wordt. Zijn lamp werd unaniem bekroond en in 1864 door de regering van Charles Rogier voorgeschreven als mijnlamp. Ook in enkele mijnen in Frankrijk en Engeland werden deze lampen gebruikt en ook buitenlandse vervaardigers van mijnlampen namen zijn concept over.

Reacties zijn gesloten.