De 1e Wereldoorlog

De zogenoemde "Kriegsfertigungen" (Oorlogsuitvoeringen)


 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de vraag naar munitie steeds groter. Munitie bestaat uit een overgroot gedeelte uit messing en koper. De Duitse regering legde in veel metaalverwerkende bedrijven beslag op de koper- en messingvoorraden. De in beslag genomen metalen werden ingezet voor de productie van munitie.

Messing munitie 1e Wereldoorlog

Ook werden metaalbedrijven vaak gedwongen om mee te werken aan de productie van oorlogstuig en munitie en hun oorspronkelijke productie stil te leggen of te reduceren. Omdat de mijnlampenproductie tijdens deze oorlog voortgang moest vinden, werden zowat alle messing onderdelen vervangen door magnalium. Magnalium is een legering van Magnesium (5%) en aluminium (95%). Deze metalen waren voor de wapenindustrie destijds veel minder van belang,

Deze lampen, de zogenoemde "Kriegsfertigungen" zijn te herkennen aan hun ietwat goedkoop ogend uiterlijk. Zo zijn de meeste onderdelen van staal en zijn zoals benoemd vrijwel alle messing onderdelen verdwenen.

De bekende, grote mijnlampenfabrikanten hebben wel één of meerdere messingarme modellen in hun assortiment. Hieronder enkele Kriegsfertigungen van o.a. Carl Koch, Friemann & Wolf en Seippel:

Magnalium (foto hierboven) is een legering van magnesium (Mg) en aluminium (Al) soms ook als MgAl weergeven (let op: dit is een afkorting en geen structuur- of molecuulformule). Het is als iedere legering dus een mengsel en geen verbinding.

Legeringen met een laag gehalte aan magnesium (ongeveer 5%) zijn sterker, hebben een betere weerstand tegen corrosie en hebben een lagere dichtheid dan puur aluminium. Deze legeringen zijn ook makkelijker te verwerken dan puur aluminium. Magnalium met een hoog magnesium gehalte (50%) heeft een erg brosse structuur en is daarom niet erg toepasbaar in de bouwindustrie of elektrochemie.

Hierboven:

Links: Seippel Type Nr. 9a Kriegsfertigung

Midden: Seippel 1917 Kriegsfertigung

Rechts: Carl Koch 1915 Kriegsfertigung

 

 

Hiernaast:

Friemann & Wolf type 300 Kriegsfertigung inclusief een geheel uit magnalium vervaardgigde vuursteenontsteker.

Reacties zijn gesloten.