De Clanny-lamp

De geschiedenis en ontwikkeling van de veiligheidslamp


 

William Reid Clanny (1776 – 10 Januari 1850) was een Ierse arts en uitvinder van de Clanny-veiligheidslamp. Toen in 1812 de mijnramp in Felling en later dat jaar de explosie in Mill-Pit Herrington gebeurde, realiseerde Clanny zich het belang van een veilige mijnlamp.

In datzelfde jaar realiseerde hij zijn eerste ontwerp van een lamp, waarin een kaars omgeven werd door glas. Lucht werd door middel van een blaasbalg door een watercontainer geperst. De door de vlam gebruikte lucht werd wederom door een andere, met water gevulde container naar buiten gezogen. Zijn "mijnlamp" was echter erg zwaar en daardoor vrijwel niet inzetbaar. Later slaagde hij er in om het gewicht te reduceren tot 34 ounces (963.90 gram).

Clanny werd later bekend om zijn eerdere aanpassing van de Davy-lamp. Omdat bij de Davy-lamp de zo belangrijke gaaskap de vlam in zijn geheel omsloot en de lamp daardoor veel minder licht produceerde, werden door de mijnwerkers vaak gaten in het gaas geprikt, om zo meer lichtopbrengst te verkrijgen.

Het moge duidelijk zijn dat op die wijze het gehele veiligheidsaspect volledig teniet werd gedaan en de lamp zodoende niet meer mijngas-veilig was. Clanny plaatste in zijn ontwerp een glazen cilinder ter hoogte van de vlam, met daarboven de gaaskap. Hierdoor werd de veiligheid gewaarborgd en leverde de mijnlamp toch de benodigde hoeveelheid licht.

  • Op de afbeelding hierboven een schilderij van Clanny. In zijn hand houdt hij zijn Clanny-lamp.

 

Rechts: Het eerste prototype veiligheidslamp van de hand van Clanny uit 1813. Er was constant iemand nodig die de blaasbalg bediende, om zo de vlam van verse lucht te voorzien. Links: De eerste Clanny, gemaakt door J. Cook & Co. is voorzien van een dioptrisch lens-glas.

Reacties zijn gesloten.