De Marsaut-lamp

De geschiedenis en ontwikkeling van de veiligheidslamp


 

Jean-Baptiste Marsaut (1833-1914), Mijnbouwingenieur en afgestudeerd aan de Mijnbouwschool van St. Etiënne.

Jean-Baptiste Marsaut werd in 1833 geboren in François.
Zijn vader was Jean-Baptiste Marsaut, landbouwer en zijn moeder was Marguerite Teinturier.

Op 1 november 1854 werd Marsaut, op aanbeveling van zijn vroegere leraar Parran, de plaatsvervanger van Chalmeton in de mijnen van Bessèges. Hij bracht er zijn hele carrière door, trouwde met een nicht van Chalmeton en volgde hem op in het management van het bedrijf. Hij stierf in 1914 op 81-jarige leeftijd.

Hij begon zijn mijnbouwstudie in 1850 aan de "École des mines de Saint-Etienne". Hij was toen pas 17 jaar. Na zijn studie bracht hij twee jaar van zijn leven door in de mijnen van Vialas, om er Galena (Looderts) te delven. Daarna werd hij overgeplaatst naar een kleine mijn in Comberedonde.

Vanaf het begin van zijn carrière was Jean-Baptiste Marsaut geïnteresseerd in veilige verlichting in de mijnen. Zo voorzag hij mijnlampen van een stalen (Marsaut)mantel, om zo de gaaskap te beschermen. Hij kreeg met zijn ontwerp de erkenning vanuit de mijnbouw uit Europa. In het bijzonder vanuit de Belgische Staat in Frameries, waar ingenieurs na twintig jaar aarzelen toch kozen voor het type mijnlamp van Marsaut. Zo heeft Marsaut een behoorlijke bijdrage geleverd aan de veiligheid van alle mijnwerkers.

In de mijnlamp geheel rechts is een mica kijkglas in de Marsautmantel aangebracht om zo de gaaskap te kunnen zien.

Foto's: Ron Slangen

  • Links: Dufrane et Castiau Type Marsaut
  • Rechts: Dufrane et Castiau Type Marsaut met mica kijkglas

Parachutesysteem

Ook is Jean-Baptiste Marsaut bekend om nog een uitvinding die de veiligheid van mijnwerkers verhoogde. Het personeelsvervoer in de mijn dat hem steeds interesseerde, heeft hem bewogen om een parachutesysteem uit te vinden, dat de veiligheid tijdens het afdalen in de schacht zou garanderen. Ook installeerde Marsaut als een van de eerste een mijncentrale in Moliéres.

Reacties zijn gesloten.