De Davy-lamp

De geschiedenis en ontwikkeling van de veiligheidslamp


 

De Davy-lamp

Omdat door het gebruik van deze "open vuren" steeds meer ongelukken gebeurde, doordat deze het mijngas lieten exploderen, werd aan de Britse chemicus Humphry Davy (17 december 1778 - 29 mei 1829) gevraagd om een veilige mijnlamp te ontwikkelen. Davy plaatste, in zijn eerste experimenten, een gesloten gaaskap over de vlam (foto rechts).

De principiële werking van de mijnlamp wordt veroorzaakt door het hoge warmtegeleidings- vermogen van het gaaskapje. Het mijngas kan wel door het gaas in de lamp, maar de warmte van de vlam wordt door het koper afgevoerd en komt niet buiten de lamp, zodat het gas buiten de lamp niet ontstoken kan worden.

Foto rechts: Het eerste concept van Humphry Davy uit 1815. Een kurk met daarop een lontje, met daar overheen een gaaskap geplaatst. Later bleek dat de gaaskap met 144 gaatjes per vierkante centimeter, de beste resultaten boekte.

Humphry Davy (17 december 1778 – 29 mei 1829) Humphry Davy werd geboren in Penzance in Cornwall (Engeland).

Davy werd bekend door zijn ervaringen met de fysiologische gevolgen van sommige gassen, waaronder lachgas (stikstofoxide N2O). In 1801 werd hij genomineerd als professor aan het Royal Institution van het Verenigd Koninkrijk en lid van de Royal Society waar hij later president van zou zijn. In 1800 introduceerde Alessandro Volta de eerste elektrische batterij. Davy gebruikte deze om zouten in hun elementen te scheiden door middel van wat nu bekend staat als elektrolyse. Linker foto: Schilderij Humphry Davy

Davy overleed op 50-jarige leeftijd in Genève (Zwitserland) door een aantal giftige stoffen in te ademen. Zijn laboratoriumassistent Michael Faraday ging verder met het verbeteren van zijn werk en werd uiteindelijk bekender en invloedrijker dan Davy zelf.

Op de afbeeldingen hierboven een schilderij van Humphry Davy rond 1815. Davy met voor zich (moeilijk te zien op de foto) de Davy-lamp. Daarnaast een foto van dit eerste model Davy-lamp (replica).

Foto's bovenste rij (vlnr):

  • Davy-lamp 1816
  • Belgische Davy-lamp 1850
  • Belgische Davy-lamp 1850 - (Collectie: Lamars)

Fotos: Ron Slangen

Foto's onderste rij (vlnr):

  • Belgische Davy-lamp 1850   - (Collectie: Lamars)
  • Belgische Davy-lamp 1850   - (Collectie: Lamars)
  • Franse Davy-lamp 1880

Fotos: Ron Slangen

Reacties zijn gesloten.