F.F.A. Schulze


Fabrikanten

Het kleine loodgietersbedrijf van de familie Schulze aan de Fehrbelliner Straße in het oosten van Berlijn zag het levenslicht in 1842. Lampen en lantaarns werden hier aanvankelijk van plaatstaal gemaakt. Als hoofdleverancier voor de post-, spoorweg- en maritieme sector had het bedrijf wereldwijd een goede reputatie.

De onderneming ontwikkelde zich tot aan de Tweede Wereldoorlog gestaag. Schulze Metallwarenfabrik had ongeveer 200 mensen in dienst. Er werden voornamelijk stukken uit plaatwerk vervaardigd, maar er werden ook gedraaide, gefreesde en gegoten produkten vervaardigd.

In 1923 werd in Hamburg een vestiging opgericht en daar werden produkten voor de scheepsbouw ontwikkeld. Na de oorlog was deze tak de enige die overbleef voor het familiebedrijf na de onteigening van de fabriek in de Sovjetsector in Berlijn. Hoewel aanzienlijk kleiner, maar nog steeds wereldberoemd onder experts, produceert het bedrijf de mechanische afstandsbedieningsonderdelen die voor de oorlog in Hamburg werden ontwikkeld.


 

Rechts: Eén van de vele soorten lantaarns van Schulze.

 

 

F. F. A. Schulze, Metallwarenfabrik

1842 Oprichting in Oost-Berlijn als producent van lampen en lantaarns uit plaatstaal. Hoofdleverancier van de Post, Bahn (spoorwegen) en Marine.

1883 Levering van een stoommachine door Görlitzer Maschinenbauanstalt und Eisengießerei AG uit Görlitz.

1885 Er worden geen (mijn)lampen meer geproduceerd.

1932 Oprichting van een filiaal in Hamburg, ontwikkeling en productie van artikelen voor de scheepsbouw.

1945 Door de onteigening van de fabriek in de sovjet-sector, bleef enkel het filiaal in het Hamburgse Billbrook (een stadsdeel van Hamburg-Mitte) over. Specialisatie van de productie gaat over op de vervaardiging van delen van mechanische afstandsbedieningen.

 

Foto's: Ebay.de

Reacties zijn gesloten.