Restauratie Wilhelm Wienpahl 1890

Restauratieproject Januari 2022


 

Wilhelm Wienpahl 1890. Deze zeer zeldzame lamp is ongerestaureerd en niet compleet. De haak ontbreekt en diverse onderdelen van de ontsteker zijn vastgeroest of ontbreken, zoals de veer. Het stelwieltje van de lontverstelling is vrijwel weggeroest. De lontverstelling zit vast en de as ervan is krom. De as van de  bediening van de ontsteker is vastgeroest. Tevens is de lamp aangevreten door een onbekende stof, die over de patinalaag ligt.

Hierboven: W. Wienpahl ongerestaureerd

Via een collega-verzamelaar een Wienpahl haak weten te bemachtigen.

Op de veer in de ontsteker na (Het verenstaal voor het reproduceren van de veer is besteld) is de lamp weer in originele staat hersteld.

De ontsteker is ontroest, schoongemaakt en gangbaar gemaakt. Alle bewegende delen zijn losgemaakt, de kromme asjes zijn rechtgemaakt en/of vervangen. De lontverstelling is hersteld en het lontverstelwieltje is gereproduceerd.

Haak (W. Wienpahl)

Alle vervangen onderdelen zijn geheel origineel en alle reparatiewerkzaamheden zijn op authentieke wijze uitgevoerd. Als laatste is de lamp gepoetst en heeft de glans teruggekregen van de tijd waarin de lamp zijn dienst deed in de mijn. (Enige patina is bewust achtergebleven, het betreft immers een lamp uit ca. 1890).

Hierboven: Het eindresultaat.


Hieronder enkele foto van de restauratie:

Reacties zijn gesloten.